2018. szeptember 20., csütörtök

wm3


fhú bazd, megnéztem a west of memphis-t is tegnap Amy Bergtől. hát az egy kibaszott kemény sztori.

szóval '93-ban egy fostos, white trash, poros, apró arkansas-i faluban egy nap 3 nyolcéves kisfiú eltűnt. másnap találták meg a lemeztelenített, cipőfűzőjükkel megkötözött kicsi holttesteket egy patakban.
kb egy napra rá már le is tartóztattak 3 nehéz sorsú, white trash tinédzsert, 16, 17 és 18 éveseket. damient, a 18 éves fiút halálra ítélték, a másik kettő srácot életfogytiglanra. minden tök egyértelmű volt, a fiúk sááátánisták voltak ('94-et írunk ugye, ez eléggé ment akkor) és gyorsan le is lehetett zárni az esetet. nyilván az egész ügy elég nagy médiavisszhangot keltett amerika-szerte. szépen lassan derültek ki dolgok évek alatt, ki hogyan, miért és mit hazudott eskü alatt, kit nem hallgattak meg egyáltalán (konkrétan, aki bizonytotta a fiúk alibijét), milyen ordas hibákat vétettek a rendőrök meg a különböző szakemberek. egy csomó ember összefogásával egyre nagyobbra dagadt a botrány, és míg a fiúk börtönben éltek (egyre biztosabbnak tűnt, hogy teljesen ártatlanul), addig országos szintű tiltakozás kezdődött, pénzgyűjtéssel, új ügyvédekkel, nyomozókkal, odáig, hogy többek között patti smith és eddie vedder részvételével csináltak koncertet és pr-t a fiúknak.




a wm3 (west memphis three) 18 év után szabadult a börtönből, úgy, hogy bűnösnek vallották magukat (ez az ún. alford plea, hesteg amerikai igazságszolgáltatás...). jason, a legfiatalabb srác addigra többet töltött az életéből börtönben, mint szabadon - ártatlanul. felfoghatatlan.

és az igazi gyilkos a mai napig szabadlábon van!
és ami még ennél is keményebb, ha lehet, hogy ez nem egy kirívó eset. ez valószínűleg egy kibaszottul általános dolog az óriási usában. biztos, hogy emberek százai töltik így a börtöntüntetésüket, vagy végezték már ki őket.

just to be clear: a filmet amúgy damien is producálta, szóval nyilván nem fullosan pártatlan, de nagyon is próbál objektív lenni, és a tényeket nem nagyon lehet ferdíteni (plusz a rendező személye azért elég jó garancia)... remélem, mind a hárman legalább egy zsák pénzt hoztak ki a sztoriból, ha már a fiatalságukat elvették tőlük :(

damien, jessie és jason:




ny times 2012


Nincsenek megjegyzések: